Dr. GÜRAY SONUGÜR

Dr. Öğr. Üyesi Güray SONUGÜR – Öğrenci Bilgi Paylaşım Platformu

2022-Görüntü İşleme Final Sınavı Yanıtları ve Başarı Durumu

Değerli Öğrenciler,

Bu sınavda maalesef sınıfımızın vize sınavındaki başarıya ulaşamadığını görmekteyiz.

1.sorudaki turkuaz piksellerin bulunmasındaki algoritmayı sadece birkaç arkadaşımız çözmüş. Onlar da yüksek notlar aldılar zaten. Bu algoritmayı vize sınavındaki kahverengi piksellerin bulunması ile benzeştirebilirdiniz. İç içe for döngüleri kullanarak bulmak gerekiyordu. Yani döngü içinde önce webcam’dan bir kare okutacak ve sonrasında iç içe döngü kullanılarak turkuaz pikseller için verilen şartlar yerine getirilecekti.

Ayrıca, bazı hatalı komut dizilimleri de sıkça kullanılmış. mesela;

if 0<R<=20 …

şeklinde ifadeler kullanılmış. Burada iki şartı aynı anda kullanamayız. Yapmamız gereken

if R>0 && R<=20

şartları AND ile birleştirmeliyiz. Sonrasında bir matris ile bir skaler sayının karşılaştırıldığını gördüm. Bunu yapabiliriz ancak bunu yaptığımızda sonuç bir ikilik görüntü matrisi olur. Bunu turkuaz pikselleri bulmak için kullananlar olmuş.

Başka bir sorun 2.soruda videonun okunması için imread() kullanılması. Bildiğimiz üzere videoları bir döngü içinde read() ile okuyorduk. Ayrıca video ve webcam görüntülerini ekrandan görüntülemek için etiketli figür penceresi kullanmamız gerekir. örn.”figure(1)” gibi. Bu da çoğu arkadaşımız tarafından atlanmış. Notların açık olmasının sebeplerinden biri de budur.

Final sınavında en iyiler:

  1. Alperen ÇELİK      85
  2. Hasan SEYREK     80

Final sınavı yanıtlar:

Görüntü İşleme 2021-2022 Final Yanıtlar