Dr. GÜRAY SONUGÜR

Dr. Öğr. Üyesi Güray SONUGÜR – Öğrenci Bilgi Paylaşım Platformu

BULANIK MANTIK İLE KONTROL 2023-2024 UYGULMA ÖDEVİ

BULANIK MANTIK ile KONTROL DERSİ UYGULAMA ÖDEVİ-1

(BAHAR 2023-2024)

ÖDEV:

Bu sistem ile anlık hava sıcaklığı ve toprak nemi bilgilerini kullanarak sulama yapacak pompa motorunun devir hızını ve motorun çalışma süresini tahmin etmeye çalışacağız.

  • Girdi ve Çıktı değişkenlerinin kaçar üyelik fonksiyonundan oluşacağı,
  • Üyelik fonksiyonlarının tipleri,
  • Üyelik fonksiyonlarının etiketleri,
  • Üyelik fonksiyonlarının dayanakları,
  • Implication: min/max, prod/probor yöntemlerinin seçimi,
  • Aggregation: min/max, prod/sum yöntemlerinin seçimi,
  • Kuralların sayısı ve içerikleri,
  • Çıkarsama yöntemlerinin Mamdani/Sugeno seçimi tarafınızca yapılacaktır.

 

Bu sistem gerçek zamanlı olarak kurulacaktır. Kurulumlarda Sıcaklık ve Nem sensörleri yerine potansiyometreler kullanılabilir. Analog okuma ve Motor çıkışları için ise bir Arduino kartı kullanılabilir.

Matlab ile Arduino arasındaki haberleşme destek paketi veya seri haberleşme kullanılarak gerçekleştirilecektir. Seri haberleşmenin puanı daha yüksek olacaktır. Bu konudaki dokümanlar aşağıda paylaşılmıştır.

Ödev uygulaması için hazırlanacak devre ile birlikte projenin içeriğini yansıtan bir de rapor teslim edilecektir. İçerikte yukarıda maddeler halinde belirtilen husular ile sizlerin eklemek istediği bilgiler (Örn: çeşitli karşılaştırmalar mamdani/sugeno karşılaştırması veya üçgen MF/ Gauss MF karşılaştırması vb.) bulunmalıdır.

Uygulama ödevi notu arasınava %50 oranında etkiyecektir. Yanı arasınav notunun %50’si + Ödevin %50’si arasınav notu olarak verilecektir.

Dersi alttan alan öğrenciler uygulama ödevine isterlerse katılabilirler. Katılan öğrenciler gerçek zamanlı devreyi anlattıkları uygulama videosunu ve raporlarını UES-ALMS’ye yükleyeceklerdir. Yükleyenlerin notları arasınava dahil edilecek yüklemeyenler ise arasınav notunun %100’ünü alacaktır. Dersi alttan alıp da katılmayan öğrencilerin herhangi bir not kaybı olmayacaktır.

Proje teslimatları 16 Nisan 2024 Salı günü ders saatlerinde Fakültemiz Robotik Araçlar Laboratuvarında (Benim odamın karşısı) yapılacaktır.

Matlab-Arduino Haberleşmesi

Arduino-Matlab Destek Paketi ile Haberleşme

Arduino-Matlab Seri Haberleşme